Holistic Chia
Bogate źródło Omega-3
Nasiona Chia przez ponad 4000 lat
były bardzo ważnym pożywieniem dla Indian zamieszkujących tereny Ameryki
Południowej. Nasiona Chia są bogate w błonnik, proteiny, tłuszcze
wielonienasycone oraz kwasy tłuszczowe Omega-3. Nasiona te mogą być spożywane
ze wszystkim, zarówno z owsianką, chlebem, jak i sałatkami oraz koktajlami.
Pełne nasiona chia powinny być moczone przez 5-10 minut przed użyciem. Podczas
namaczania formuje się żel, który jest wyśmienity do spożywania.
Nasiona Chia mają
zdolność zatrzymywania i wchłaniania wody. Są w stanie magazynować
dziesięciokrotność swojej wagi. Umożliwia to doskonałe nawodnienie organizmu.
Szałwia Hiszpańska
(roślina dająca nasiona chia) polecana jest również osobom chorującym na cukrzycę,
dlatego, że po spożyciu chia w żołądku tworzy się żel (podobnie jak z siemienia
lnianego), który stanowi barierę dla enzymów tworzących węglowodany. Spowalnia
to przemianę węglowodanów złożonych w węglododany proste. Osobom choryn
na cukrzycę zapewnia to stałe i równomierne dostarczanie glukozy.
Dowiedziono także, że chia pomaga zwalczać depresję u pacjentów z depresją dwubiegunową i wahaniami
nastrojów. Chia poprawia funkcjonowanie mózgu, koncentrację oraz szybkość
kojarzenia.
Nasiona Chia nie
zawierają glutenu, dlatego mogą być również spożywane przez osoby chore na celiakię.
Zawartość: 250 g. / Składniki: Pełne nasiona Chia Salvia
hispanica.
Dozowanie: Nasiona Chia zostały zatwierdzone regulacją
unijną EU Novel Food Regulation (258/97 / EC) jako nowy składnik żywieniowy z
rekomendowaną dzienną dawką spożycia nie większą jak 15 gramów / dzień. Łyżka
stołowa to ok. 5 gram. Zgodnie z EU Novel Food Regulation (258/97 / EC) nasiona
Chia zatwierdzono jako nowy składnik żywieniowy z zalecanym dziennym spożyciem
wg decyzji EU 2013/50 / EU odnośnie wypieku chleba, płatków śniadaniowych oraz innych
owoców, jagód, orzechów i mieszanek nasion stanowiących maks. 10% zawartości.
Wartość odżywcza w 100 g*
|
|
Kalorie
|
1 860 kJ / 450 kcal
|
Białko
|
21 g
|
Węglowodany
|
|
w tym cukry
|
|
Tłuszcz
|
32 g
|
w tym nasycone
|
3,5 g
|
w tym tłuszcze jedno-nasycone
|
2 g
|
wtym tłuszcze wielonienasycone
|
25 g
|
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy)
|
18,8 g
|
Omega-6 (kwas linolowy)
|
5,9 g
|
Omega-9 (kwas oleinowy)
|
1,9 g
|
Włókna
|
37 g
|
Sól
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz