Wpływ pożywienia na pH organizmu
Smak danego produktu i jego pH wcale
nie odzwierciedla rzeczywistego oddziaływania na pH ciała. Słodki
cukier zakwasza a kwaśna cytryna ma działanie zasadowe, gdyż
zawiera dużo cytrynianów (które z resztą właśnie od niej wzięły
swoją nazwę).
Produkty bardzo zasadotwórcze pH 9,0
do 8,1 cytryna, limonka, arbuz, pieprz cayenne, suszone daktyle i
figi, limonki, mango, morele suszone, melony, papaja, pietruszka,
winogrona bezpestkowe, rzeżucha, botwina, wodorosty morskie,
szparagi, cykoria, kiwi, winogrona pestkowe słodkie, marakuja,
gruszki słodkie, ananas, rodzynki, świeże soki warzywne
niesłodzone.
Średnio zasadotwórcze pH 8,0 do 7,1
jabłka słodkie, morele, kiełki lucerny, awokado, banany dojrzałe,
jagody, pomidory słodkie, marchew, seler, porzeczki, świeże
daktyle i figi, czosnek, agrest, winogrona mało słodkie,
grejpfruty, zioła (świeże, zielone), sałata, nektarynki,
brzoskwinie słodkie, gruszki mało słodkie, groszek zielony słodki
świeży, dynia, szpinak, jabłka kwaśne, pędy bambusa, fasolka
szparagowa zielona świeża, buraki, brokuły, kapusta, winogrona
kwaśne, jarmuż, kalarepa, sałata lodowa, pomarańcze, pasternak,
brzoskwinie mniej słodkie, maliny, truskawki, kabaczki, kukurydza
słodka świeża, rzepa, ziemniaki w mundurkach, ocet winny.
Słabo zasadotwórcze pH ok. 7,0
migdały, karczochy, brukselka, zielona herbata, wiśnie, orzech
kokosowy świeży, ogórki, bakłażany, miód, por, grzyby, oliwki
świeże, cebula, chrzan, sól morska, przyprawy, żółtko gotowane
na miękko, mleko kozie surowe, oliwa, kalafior, rabarbar, soja
(ziarno), sezam nasiona, mleko sojowe, kiełki zbóż, tofu, pomidory
małosłodkie.
Produkty neutralne pH ok. 7 masło
świeże niesolone, śmietana, margaryna, mleko krowie świeże,
oleje roślinne (oprócz oliwy), serwatka, jogurt naturalny
Słabo kwasotwórcze pH ok. 7 otręby,
nerkowce, chleb graham, żurawina, fruktoza, miód, fasola,
soczewica, mleko homogenizowane, musztarda, orzeszki pistacjowe,
kakao, nasiona słonecznika i dyni, borówki, orzechy włos- kie,
oliwki konserwowe, fasola ziarno suche, mleko kozie ho- mogenizowane,
śliwki świe- że i suszone, chleb razowy pełnoziarnisty.
Średnio kwasotwórcze pH 6,9 do 6,0
ryby, soki z cukrem, kiełbasy, wędliny, szynka, chleb żytni,
płatki zbożowe i kukurydziane, owoce morza, wino, jogurt słodzony,
gryka, sery pleśniowe, jaja na twardo, ketchup, majonez, makaron
pełnoziarnisty, orzeszki ziemne, ziemniaki gotowane, popcorn, ryż
basmati i brązowy, sos sojowy
Bardzo kwasotwórcze pH 5,9 do 5,0
sztuczne słodziki, czerwone mięsa, drób, wątróbka, sery żółte,
biała mąka, makaron z semoliny, chleb pszenny, ryż biały,
ciastka, cukier, cukier brązowy, czekolada, słodkie napoje
gazowane, budyń, galaretki, żelki, dżemy, kawa, herbata czarna,
piwo, likiery, sól.
Zdjęcia i informacje pochodzą z materiałów producenta suplementów diety Dr. Jacob's
Sprawdź suplementy diety wspierające odkwaszanie organizmu Dr. Jacob's
Jak utrzymać balans kwasowo zasadowy organizmu ?
Wbrew pozorom utrzymanie balansu kwasowo-zasadowego nie jest trudne. W większości przypadków konieczna jest po prostu zamiana niezdrowych nawyków na te korzystne dla zdrowia. Jednak wcale nie musi się to wiązać z wyrzeczeniami. Proponowane przez nas dobre nawyki wiążą się z przyjemnościami. Efekty są odczuwalne i widoczne dosyć szybko. Takie małe, stopniowe zmiany mogą przynieść bardzo duże rezultaty w formie poprawy samopoczucia, stanu zdrowia, wyglądu oraz uzyskania optymalnej masy ciała. Poniższe zalecenia stanowią część programu „Metoda Dr. Jacob’a”.
Filary równowagi kwasowo-zasadowej
- 1 Pij dużo napojów sprzyjających równowadze kwasowo- zasadowej
- 2 Jedz żywność z dużą ilością substancji witalnych oraz o małej kaloryczności; bogate w potas i ubogie w sód. Najadaj się do syta pokarmem roślinnym, zwracając uwagę na jego przyswajalność
- 3 Zadbaj o odpowiednią ilość ruchu i dobrze oddychaj
- 4 Wypoczywaj, dobrze śpij i śmiej się często
Informacje pochodzą z materiałów marki suplementów diety Dr. Jacob's
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz