Popiół brzozowy jest bogaty w minerały i pierwiastki śladowe, a wartość odżywcza może się różnić się w zależności od tego, gdzie wzrasta drzewo. Tereny północne Finlandii są uważane za region obfitujący w minerały dla tamtejszej roślinności. Popiół jest pozyskiwany także z brzóz kanadyjskich w rejonie koła podbiegunowego. Popiół brzozowy jest bogaty w potas, fosfor, miedź, żelazo, magnez, selen, mangan, cynk, wapń, chrom, molibden i kobalt.
Organizm wielu ludzi jest zakwaszony i może to się przekładać na rozmaite problemy zdrowotne. Głównymi symptomami zakwaszenia są zmęczenie, zły nastrój, poddenerwowanie, zesztywniałe mięśnie, problemy trawienne, problemy z wypróżnianiem, , gazy, zgaga, refluks, problemy z widzeniem, nadwaga, bóle głowy, przedwczesne starzenie, cukrzyca. Zakwaszony organizm może przyspieszyć uwalnianie wolnych rodników. Aby zapobiegać zakwaszeniu niezbędne są zmiany w odżywianiu i stylu życia. Ogromną pomocą służą suplementy diety, jak np. popiół z brzozy.
Korzyści zdrowotne z przyjmowania popiołu z brzozy.
Zakwaszenie organizmu może być wywołane czynnikami takimi jak brak harmonii w żywieniu, zbyt mało ćwiczeń, stres. Równowaga kwasowo zasadowa (pH = 7) jest niezbędna , abyśmy czuli się dobrze. Z pomocą popiołu z brzozy możemy pomóc zbalansować pH ciała, co jest szczególnie ważne dla osób z zakwaszeniem organizmu, ale także wszystkich innych ludzi z uwagi na własności oczyszczające popiołu brzozowego. Suplement jest stosowany dla poprawienia ogólnego samopoczucia; pomaga wzmocnić system odpornościowy. Dla wielu osób popiół brzozowy jest bardzo pomocny w okresie wzmożonego występowania pyłków kwiatowych; efekt jest zależny od siły alergii. Popiół brzozowy wspiera także przy problemach ze stawami, fibromialgii, dolegliwościach układu pokarmowego.
Popiół z brzozy odznacza się także właściwościami antyoksydacyjnymi, co ma znaczenie także przy walce ze stresem.
Gdy wdychamy tlen, otwiera to drogę wolnym rodnikom i oksydacji, czyli rozpadowi komórek. Ma to miejsce w przypadku wszystkich stworzeń, które wdychają tlen. Co więcej rozpadowi ulega wszystko dookoła, toksyny, chemikalia z powietrza, promieniowanie UV, dym papierosowy, pożywienie. Aby przetrwać to wszystko ciało potrzebuje antyoksydantów, które wzmacniają komórki z zewnątrz i od wewnątrz, aby przeciwdziałać efektowi degradacji. Antyoksydanty znajdują się w owocach, warzywach w różnych ilościach, podobnie jak w korze brzozy. Antyoksydanty przeciwdziałają szkodliwym efektom wolnych rodników, które powstają w procesie oksydacji.
Przygotowanie
Popiół brzozowy gotuje się z wodą wg instrukcji i pozostawia do ostygnięcia i następnie przepuszcza przez sitko / filtr do kawy. Tak uzyskany produkt może być przechowywany w zimnie przez kilka miesięcy. Otrzymany płyn może być mieszany z niewielką ilością wody, najlepiej na pusty żołądek, godzinę przed lub 2 godziny po posiłku.
Popiół brzozowy będzie bardzo pomocny dla wszystkich, którzy mają jakiekolwiek problemy wynikające z otoczenia lub będące następstwem słabego systemu odpornościowego. Zupełnie zdrowe osoby także mogą korzystać z tego preparatu, dla wzmocnienia układu immunologicznego i oczyszczenia ciała z toksyn, na które jesteśmy narażeni każdego dnia.
Popiół brzozowy jest produktem niezłożonym i efektywnie pomaga w zbilansowaniu pH, zwalczając zakwaszenie organizmu. Sam popiół ma działanie oczyszczające dla tkanek. Dzięki zrównoważonemu pH ciała łatwiej jest utrzymać zdrowie i przyswajać niezbędne składniki odżywcze ze zjadanego pożywienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz