Holistic Chaga
Napój Chaga wykonany jest z suszonego grzyba
Inonotus obliquus. W jego skład wchodzą naturalne witaminy, minerały,
pierwiastki śladowe, polisacharydy, kwas betulinowy, melaninę, fitoskładniki,
ergosterol, beta glukan, sponiny, sterole, triterpeny, SOD (SuperOxide
Dismutase – dysmutaza ponadtlenkowa)oraz kompleks aminokwasów.
Przez wielu ekspertów, Chaga uważany jest za króla
wśród grzybów leczniczych, przed reishi, shiitake, maitake oraz agaricus
blazei.
Chaga od Holistic pochodzi z Finlandii. Grzyb jest suszony i mielony do
rozmiaru odpowiedniego dla sitek do herbaty. Drobinki możesz oczyszczać i
używać wielokrotnie, aż do chwili, gdy utracą kolor. Chaga ma delikatny posmak
wanilii i nie wymaga słodzenia.
Zawartość:
50 gramów delikatnie suszonego grzyba z brzozy, mielonego do rozmiaru ziarenek
pasujących do sitek do herbaty
Dozowanie: Ok. 1-2 łyżeczki na 1 litr wody (4 filiżanki). zalej wrzącą wodą i
pozostaw do osiągnięcia bursztynowego koloru. Pij 1-4 filiżanki dziennie,
rozpoczynając od 1 i stopniowo zwiększając.
Chaga
Chaga zalicza się do grupy żywności określanej mianem Superfood, czyli żywności
o specjalnych właściwościach. Chaga rośnie wolno w lasach i każdy może po niego
sięgnąć i czerpać z niego przyjemność. Z przyczyn bezpieczeństwa, przed
zbieraniem należy poprosić właściciela terenu o zgodę ponieważ zbiory mogą
uszkodzić drzewo.
Chaga jest rosyjskim słowem określającym grzyb i
jest stosowane międzynarodowo dla odróżnienia herbaty wykonanej z Inonotus
obliquus. Inonotus obliquus jest grzybem przypominającym czarną, guzowatą
narośl na powierzchni brzozy (ale także na innych drzewach liściastych, co
zdarza się jednak rzadziej). Rośnie w Skandynawii, Europie Wschodniej, Rosji,
Korei, Chinach, Japonii, a także w północnej części Ameryki Północnej. Eksperci
określają go jako króla wśród grzybów leczniczych, przed reishi, shiitake,
maitake i agaricus blazei. Na drzewie utrzymuje się przez 15-30 lat, skąd
wysysa i koncentruje wartości odżywcze.
Indianie Ameryki Północnej
uznawali go za świętą roślinę leczniczą. Na Syberii, grzyby Chaga nazywane były
darami bogów oraz grzybami nieśmiertelności. Japończycy nazywają je diamentami
lasów, a w Chinach jest królem roślin. Nazwa norweska to kreftkjuke
(krafta=rak). Nazwa łacińska to Inonotus obliquus.
Chaga jest popularny częściowo z uwagi na substancje, które są stosowane w
niektórych obszarach medycyny, częściowo dlatego, gdyż w już w swojej
naturalnej postaci zawiera minerały, pierwiastki śladowe, polisacharydy,
polisacharydy, kwas betulinowy, melaninę, ergosterol, beta glukan, sponiny,
sterole, triterpeny, SOD (SuperOxide Dismutase – dysmutaza ponadtlenkowa) i
kompleks aminokwasów, ale przede wszystkim – fitoskładniki! Chaga jest
prawdziwym czempionem, jeżeli chodzi o fitoskładnikii, charakteryzując się
pojemnością antyutleniającą ORAC 60000-350000. Dla porównania, pojemność
antyutleniająca kakao – 30000, jagody goji – 25000, acai – 18000, dzikie jagody
– 9000 ORAC.
Chaga
jest prawdopodobnie najsilniejszym grzybem witalnym, który tej pory
odnaleziono.
Według
tradycyjnej medycyny chaga:
- wpływa na układ krążenia
- wspiera system immunogoliczny
- wspiera konwencyjne leczenie
nowotworów
- wpływa na funkcję jelit
- harmonizuje ciśnienie krwi
- działa przeciwzapalnie
- działa antywirusowo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz