Lactovitalis
Holistic - suplement diety.
Kraj
importu: Szwecja
10
różnych szczepów bakterii
Zawiera witaminę C
oraz cynk
Dwa różne włókna,
które zapewniają odpowiednie składniki odżywcze dla bakterii kwasu mlekowego. Dostarcza
gwarantowaną różnorodność bakterii, przynajmniej 6 miliardów do upływu daty
ważności. Przynajmniej 80% bakterii pozostaje nienaruszona.
Tylko kultury
bakterii mlekowych.
LactoVitalis dostarcza minimum 6 miliardów bakterii
kwasu mlekowego pochodzących z 10 różnych szczepów, wraz z witaminą C oraz
cynk, które wspólnie przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu
immunologicznego i pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
Ponadto
produkt w swoim składzie zawiera włókna FOS i GOS, które
stanowią źródło pożywienia dla bakterii kwasu mlekowego
Spożywane pokarmy
ulegają trawieniu w jelitach. Wskutek tego organizmowi dostarczane są składniki
odżywcze oraz usunięte z niego zostają z zbędne produkty przemiany materii a także
toksyny. Przyjmuje się, że prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
uzależnione jest od zachowania właściwej równowagi flory bakteryjnej bytującej
w jelitach.
W wielu pracach naukowych potwierdzone zastało, że zachwianie równowagi mikrobiologicznej w ekosystemie przewodu pokarmowego może prowadzić do takich problemów zdrowotnych jak między innymi niestrawność, osłabienie systemu odpornościowego i podatność na biegunki. Stres, niewłaściwy sposób żywienia, coraz częstsze kuracje antybiotykowe lub zwykłe zmęczenie mogą doprowadzić do zaburzenia naturalnego składu mikroflory jelitowej.
Przez długi czas uważano, że dalsze odcinki jelit a w szczególności jelito grube odgrywa nieznaczną rolę w stanie odżywienia ludzi. Niedawno przedstawione badania wykazały, że mikroflora jelita grubego odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowia. Badania te dowiodły, że rola jelita grubego wcześniej była bardzo niedoceniana.
W wielu pracach naukowych potwierdzone zastało, że zachwianie równowagi mikrobiologicznej w ekosystemie przewodu pokarmowego może prowadzić do takich problemów zdrowotnych jak między innymi niestrawność, osłabienie systemu odpornościowego i podatność na biegunki. Stres, niewłaściwy sposób żywienia, coraz częstsze kuracje antybiotykowe lub zwykłe zmęczenie mogą doprowadzić do zaburzenia naturalnego składu mikroflory jelitowej.
Przez długi czas uważano, że dalsze odcinki jelit a w szczególności jelito grube odgrywa nieznaczną rolę w stanie odżywienia ludzi. Niedawno przedstawione badania wykazały, że mikroflora jelita grubego odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowia. Badania te dowiodły, że rola jelita grubego wcześniej była bardzo niedoceniana.
Dlaczego
bakterie kwasu mlekowego?
W jelitach jest ponad
1000 różnych gatunków bakterii; bakterii jest w sumie 10 razy więcej w
jelitach, niż komórek w organizmie. Stres, nieodpowiednia dieta i leki
przyczyniają się do powstawania nieodpowiedniej flory
jelitowej. W
przypadku dalekich podróży do krajów egzotycznych jesteśmy dodatkowo narażeni
na biegunkę oraz inne problemy.
Witamina C oraz cynk
LactoVitalis
zawiera bakterie kwasu mlekowego, które w połączeniu z witaminą C oraz
cynkiem, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu
odpornościowego i pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym
powodowanym przez wolne rodniki czyli reaktywne formy tlenu.
Jakość jest dla nas
ważna!
Najczęściej
spotykane to 3 do 5 szczepów bakterii w jednym produkcie. LactoVitalis
zawiera aż 10 rozmaitych szczepów bakterii. Jedynie w pełni mlekowe kultury
bakterii.
Odpowiednie
odżywianie
LactoVitalis
zawiera dwa typy włókien, FOS (fruktooligosacharydy) oraz GOS
(galaktooligosacharydy), które stanowią pokarm w kapsułce dla bakterii kwasu
mlekowego.
Gwarantowana wysoka
ilość bakterii
LactoVitalis
dostarcza dodatkowo 6 miliardów bakterii kwasu mlekowego, pochodzących z 10
różnych szczepów. Przeważnie, zaledwie mniej jak 10% pozostaje nietkniętych. W
przypadku LactoVitalis przeżywa przynajmniej 80% bakterii. Jest to możliwie
dzięki zastosowanej podwójnej osłonie, która chroni bakterie przed kwasem
solnym i żółcią.
To chroni nasze bakterie
Wiele
bakterii kwasu mlekowego nie jest w stanie wytrzymać kwasów znajdujących się w
żołądku i żółci. W wyniku czego umierają
one w trakcie wędrówki, jeżeli tylko nie są odpowiednio chronione. Bakterie
zawarte w LactoVitalis są chronione poprzez zastosowanie podwójnej kapsułki w
matrycy z białek i węglowodanów (nie ma to nic wspólnego z kapsułkami
zewnętrznymi). Podwójna kapsułka jest zależna od pH. Im bardziej kwaśny
żołądek, tym wydajniej chronione są bakterie. Dopiero przy pH bliskim 7
nienaruszone bakterie zostają uwolnione. Z tego powodu, zaleca się branie
LactoVitalis w trakcie posiłków, ale można go przyjmować również między
posiłkami.
Stabilność
Obecność wilgoci i
gorąca może szybko zredukować ilość żywych bakterii zawartych w LactoVitalis. Z
tego powodu w opakowaniu znajduje się środek niwelujący wilgoć. Od momentu wyprodukowania,
LactoVitalis jest magazynowany w niskich temperaturach. Te dwa czynniki mają
wpływ na stabilność i trwałość produktu.
W czasie podróży
zagranicznej
Wiele problemów
żołądkowych, z którymi możesz mieć do czynienia w trakcie dalekich podróży,
spowodowanych jest zanieczyszczoną wodą. Dobrą radą jest, picie jedynie wody
mineralnej w butelkach.
Czy LactoVitalis może
być stosowany przez dzieci i kobiety w ciąży ?
Oczywiście, jest to
bardzo korzystne. Dzieci mogą brać połowę dawki. Można otworzyć kapsułkę i
wyjąć pożądaną ilość, podając z wodą lub sokiem owocowym. Nie szkodzi to
bakteriom mlekowym, gdy są jeszcze w matrycy ochronnej. Kapsułka
zewnętrzna służy jedynie odpowiedniemu dozowaniu, a nie ochronie
bakterii.
Czy można uzyskać
efekt na początku
Jeżeli masz silną
nierównowagę flory jelitowej, na samym początku można się liczyć różnymi
reakcjami. Mogą to być reakcje gazowe, dźwięki w jelitach i uczucie
dyskomfortu w trakcie pierwszego okresu. Objawy te ustąpią po pewnym
czasie.
Działania niepożądane
/ interakcje
Nie są znane w
zalecanych dawkach. Zalecana dawka nie powinna być przekroczona.
Kapsułka pochodzenia
roślinnego
Kapsułki wykonane są
z celulozy drzewnej. Zawierają niewielką ilość wody, jedynie 2-7%.
Zawartość:
30 kapsułek. Ogólna
liczba bakterii kwasu mlekowego w 1 kapsułce aż do upływu terminu ważności –
nie mniej jak 6 miliardów.
Zawartość w dawce
dziennej:
Zawartość
w dawce dziennej |
|||
|
1 kapsułka |
4 kapsułki |
ZDS w % |
Witamina C |
12 mg |
48 mg |
15/60 |
Cynk |
2 mg |
8 mg |
20/80 |
GOS |
25 mg |
100 mg |
* |
OSF |
160 mg |
640 mg |
* |
* ZDS
brakujący |
Składniki:
Wypełniacz
(skrobia kukurydziana), fruktooligosacharydy, galaktooligosacharydy,
wypełniacz (celuloza mikrokrystaliczna), L. LP1 plantarum, L. paracasei LPC P.
pentosaceus PP SF3 S. thermophilus, L. acidophilus Ih5, B. lactis BL2, L.
rhamnosus LR3, BF2 B. bifidum, B. longum BG3, B. breve BR2, kwas askrobinowy, środek
przeciwzbrylający ( stearynian
magnezu ), tlenek cynku. Kapsułka pochodzenia roślinnego – składa się z
celulozy drzewnej.
Dawkowanie dla
dorosłych
1 kapsułka dziennie
podczas posiłku. W razie potrzeby dawka może być zwiększona do 4 kapsułek
dziennie.
Zalecana dawka nie
powinna być przekroczona.
Suplement
diety nie może być stosowany jako alternatywa dla zróżnicowanej diety.
Zróżnicowana dieta ważna jest dla zdrowego trybu życia.
Przechowywanie
Przechowywać
należy w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Przechowywanie w niskiej temperaturze wydłuża ważność. Przechowywać w
miejscu niedostępnym dla dzieci.
Wskazania dla przyjmowania probiotyku, m.in:
- biegunki
- przyjmowanie antybiotyków
- zakażenia bakteryjne przewodu jelitowego
- podróże
- zakażenia
- alergie
Wskazania dla przyjmowania probiotyku, m.in:
- biegunki
- przyjmowanie antybiotyków
- zakażenia bakteryjne przewodu jelitowego
- podróże
- zakażenia
- alergie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz