Witamina K2 ( MK-7 - MenaQ-7)
60 kapsułek
Kraj importu : Szwecja
60 kapsułek
Kraj importu : Szwecja
Witamina
K2 jest suplementem diety.
Zawartość
opakowania: 60 kapsułek
Większość ludzi
nigdy nie słyszało o witaminie K2. Jest witaminą rzadko występującą w diecie
zachodniej i nie przywiązuje się do niej dostatecznej uwagi. Jednak jest to potężny składnik odżywczy odgrywający
istotną rolę w wielu aspektach zdrowia. W
rzeczywistości witamina K2 może być "brakującym ogniwem" w diecie,
którego niedobór jest przyczyną wielu chorób.
Witamina
K2 występuje w małych ilościach w mięsie, produktach mlecznych i jajach.
Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga utrzymać
kości w normie.
Składniki:
·
Wypełniacz
(celuloza mikrokrystaliczna, krzemionka, Monostearynian gliceryny pochodzenia
roślinnego)
·
K2
( MenaQ7 - MK-7) - z natto
·
Przeciwutleniacze
( palmitynian askorbylu, ekstrakty z rozmarynu)
·
Kapsułka
roślinna z celulozy drzewnej
Zawartość
w kapsułce:
90 µg witaminy K2 – ZDS – 120%
90 µg witaminy K2 – ZDS – 120%
Zawartość w dwóch kapsułkach:
180 µg witaminy K2 – ZDS – 240%
180 µg witaminy K2 – ZDS – 240%
Dawkowanie dla Dorosłych:
1-2 kapsułki dziennie lub zgodnie z zaleceniami
Zalecana
dawka nie powinna być przekroczona. Suplement diety nie może być stosowany jako
substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Ważne jest, aby dieta
była bogata, a tryb życia zdrowy. Produkt trzymać poza zasięgiem dzieci.
Informacje uzupełniające dotyczące znaczenia Witaminy K2 dla zdrowia człowieka. Materiał poniższy jest prywatną opinią autora, a tym samym nie stanowi opisu właściwości produktu i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. We wszystkich sprawach zdrowotnych należy zasięgnąć porady lekarza.
Istnieją dwie główne formy witaminy K
1 - Witamina K1 (filochinon) - znajduje się w
produktach roślinnych - warzywa liściaste.
2 - Witamina K2 (menachinon) - znajduje się w
żywności pochodzenia zwierzęcego i oraz sfermentowanej żywności.
Witaminę K2 można podzielić na kilka różnych
podtypów, ale najważniejsze z nich to MK-4 i MK-7.
Rola witaminy K1 i K2 jest różna, dlatego
powinny być one klasyfikowane jako oddzielne w dietach składniki odżywcze.
Witamina K1 stosowana głównie jest w dietach wątrobowych i służy aktywacji
białek wiążących wapń. Natomiast witamina K2 jest stosowana do aktywacji białka
regulującego. Konkluzja jest taka: główną funkcją witaminy K jest aktywacja
właściwości wiązania wapnia i białek. Witamina K1 jest głównie zaangażowane w
procesie krzepnięcia krwi, a K2 pomaga regulować poziom wapnia, kiedy zbliża
się on do niebezpiecznej granicy w organizmie.
Witamina K2 i zapobieganie
chorobom serca
Osadzanie się wapnia w tętnicach w okolicach
serca, to czynnik ryzyka dla większości chorób serca. Z tego powodu, wszystko,
co może zmniejszyć ilość osadów wapnia, może pomóc w zapobieganiu tego typu
chorobom. Witamina K2 pełni tę rolę, zapobiegając osadzaniu się wapnia w
tętnicach. Na podstawie przeprowadzonych badaniach udowodniono, że osoby
stosujące dietę bogatą w witaminę K2, były o 52% mniej narażone na zwapnienie
tętnic, oraz o 57% mniej zagrożeni zgonem z powodu chorób serca.
Podsumowując, im wyższe jest spożycie
witaminy K2, tym bardziej zmniejszone ryzyko choroby serca.
Witamina K2 pomaga w zmniejszeniu
ryzyka osteoporozy
Osteoporoza (czyli osłabienie kości przez
porowatość), jest częstym problemem w krajach zachodnich. Osteoporoza jest
szczególnie powszechna wśród starszych kobiet i zdecydowanie podnosi ryzyko
złamań kości. Jak wspomniano powyżej, witamina K2 odgrywa ważną rolę w
metabolizmie wapnia, który jest głównym składnikiem kości. Witamina K2 aktywuje
wiązanie wapnia z białkami, przyczyniając się do budowy i wzmacniania kości. W
licznych badaniach, przeprowadzonych na całym świecie (bardzo duża liczba miała
miejsce w Japonii), zauważono że spożycie witaminy K2 aż o 60% zmniejszało
ryzyko złamań kręgosłupa podczas upadku i aż o 77% zmniejszało ryzyko złamań
kości szyjki udowej. Ryzyko pozostałych złamań (ręce, nogi, itd.) było
redukowane aż o 81%! Zgodnie z tymi wynikami, Japończycy oficjalnie zalecają
suplementację witaminy K w codziennej diecie dzieci i osób dorosłych.
Podsumowując, witamina K2 odgrywa
istotną rolę w metabolizmie kostnym i pomaga w zapobieganiu osteoporozie i
złamaniom.
Witamina K2 wspiera zdrowe zęby
Naukowcy spekulują, że witamina K2 ma
dobroczynny wpływ na zdrowie zębów. Potwierdzają to dotychczasowe badania,
przeprowadzone na zwierzętach, a także fakt, że witamina K2 odgrywa znaczącą
rolę w metabolizmie kostnym. Jednym z głównych białek regulujących stan zdrowia
jamy ustnej, jest osteokalcyny. Jest to to samo białko, które jest ważne dla
metabolizmu kostnego i jest aktywowane witaminą K2. Osteokalcyna uruchamia
mechanizm, stymulujący wzrost nowej zębiny.
Podsumowując, witamina K2 odgrywa
istotną rolę w zdrowiu jamy ustnej, stymulując przyrost zębiny.
Źródła witaminy K2
Zanim omówimy pokarmy spożywcze, w których
witamina K2 występuje w największej ilości, warto wspomnieć, że ta sama
witamina jest wytwarzana przez bakterie jelitowe znajdujące sie w jelicie
cienkim. Istnieją dowody na to, że antybiotyki o szerokim spektrum działania
mogą przyczyniać się do niedoboru witaminy K2 w organizmie.
Niestety, średnie spożycie tego ważnego
składnika odżywczego jest nadal bardzo niskie w nowoczesnej diecie. Jak
wspomniano powyżej, witamina K2 najczęściej występuje pokarmach pochodzenia
zwierzęcego i sfermentowanej żywności (kapusta, ziarna soi itp).
Bogate źródła witaminy K2 to produkty
zwierzęce o wysokiej zawartości tłuszczu, w szczególności produkty mleczne, wątroba
i inne narządy, a także żółtka jaj kurzych. Witamina K2 jest rozpuszczalna w
tłuszczach, co oznacza, że produkty o niskiej zawartości tłuszczu i chude
zwierzęce mięso nie zawiera jej.
Natto
Jednak największa ilość witaminy K2 w
najlepszym podtypie MK-7 zawiera się w japońskim jedzeniu o nazwie natto.
Znajdziemy jej tam 27 razy więcej, niż w innych produktach pochodzenia
zwierzęcego). Natto to danie charakterystyczne dla kuchni japońskiej,
przygotowywane ze sfermentowanych ziaren soi i podawane np. z ryżem. Tym co
wyróżnia natto od innych potraw jest kleista i ciągnąca się konsystencja. Może
ona powodować niechęć do spożycia u wielu ludzi. W rzeczywistości natto jest
jednym z najzdrowszych posiłków, jakie tylko można przygotować.
Podsumowanie – pokarmy najbogatsze w
witaminę K2
1. natto
2. twardy ser
3. pierś z kurczaka
4. mielone mięso wołowe
5. miękki ser
6. żółtko jaj
7. masło
8. salami
Pozostałe, również bardzo bogate źródła
witaminy K2, ale niestety trudno dostępne to: trzustka i gruczoły ślinowe
zwierząt, narządy rozrodcze, mózgi, chrząstki i nerki. Także rybia ikra jest
bardzo bogata w witaminę K2.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz